BECAUSE MOTHER NATURE IS ANGRY!

Berend Strik: May I show you my pictures

Recensie tentoonstelling; Berend Strik- May I show you my pictures. Museum het Valkhof te Nijmegen. Van 25 september 2010 tot en met 9 januari 2011. Datum bezoek: 27 Oktober 2010.

Museum het valkhof te Nijmegen laat verschillende werken zien van de Nijmeegse kunstenaar Berend strik. Een kunstenaar die foto’s bewerkt met borduurkunst en applicaties. Voor het zien van zijn werk wist ik niet wat ik kon verwachten. Nieuwsgierig en met mijn hoofd vol mogelijke voorstellingen ging ik naar binnen bij het valkhof museum Nijmegen. Na het zien van zijn werk is het mij precies duidelijk geworden wat hiermee bedoelt wordt.

Vanaf het begin af aan wordt je door de tentoonstelling geleid door hoge witte muren. De ruimtes worden fel belicht waardoor het werk van Schrik goed waarneembaar is en je alle details kunt waarnemen. Het werk van Berend bevat veel detail. De totale indruk van een kunstwerk van Berend is minstens zo interessant als een detail ervan.

Wat tijdens de eerste kunstwerken snel duidelijk wordt is dat Berend Strik speelt door realiteit en waan met elkaar te vermengen. Door applicaties die hij toevoegt aan de foto’s worden de beelden die van zichzelf tweedimensionaal zijn, als driedimensionaal gezien. De stoffen, applicaties en borduursels op de foto’s schetsen een schaduw op de beelden en vormen een driedimensionaal beeld. Hierdoor wordt je bedrogen waar je bij staat. Je fantasie wordt geprikkeld door de drang om een eigen verhaal bij elk beeld te vormen. Dit doet je nieuwsgierig maken naar het volgende verhaal.

Een schilderij dat mijn aandacht trekt is een beeld van een caravan met een boom ervoor. Zonder de applicaties en stoffen op het schilderij is het niets meer dan een vlak fotobeeld. Doordat de foto is bewerkt voor Strik wordt er diepe gecreëerd. De boom krijgt schaduw en wordt donkerder gemaakt. Hierdoor kom je in een beleving wereld waarin de boom op nog geen tien meter van je verwijdert is. Je gaat je afvragen wat er in en om de caravan afspeelt doordat de foto dichter bij de realiteit komt te staan.

In de volgende zalen wordt de nadruk op een ander aspect gelegd. Door de kleurrijke applicaties en borduursels op de grauwe zwart-wit foto’s wordt de totale sfeer van een foto verandert. De romantisch rode stoffen op een duistere zwarte foto veranderen de oorspronkelijke uitstraling van de foto compleet. Ook hierdoor wordt je bedrogen door de creatieve werken van Berend Strik. De realiteit wordt anders weergegeven zonder dat je het gelijk door hebt. Het besef dat kleur van cruciaal belang is op de sfeer van een foto wordt overduidelijk.

Naarmate de tentoonstelling tot zijn einde loopt kom je tot de conclusie dat elke applicatie, stukje stof en/of borduursel met precisie is aangebracht op het beeld doordat de beelden als geheel als kloppend overkomen. Je wordt meegenomen in je eigen fantasie wereld die wordt aangestuurd door Berend Strik.

Door Willem Schenk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s